Wat er in deze bakjes zit?
Reuzel!
Maar wat is dat nu eigenlijk?
Reuzel gebruik je als vet om in te bakken, in de balkenbrij, op brood met bruine suiker , om koekjes mee te bakken (bijv Oost Europa) of om stukjes vlees in te frituren (van China tot Zuid Amerika!).
Wij verkopen dit vet zo, dat het meteen klaar voor gebruik is.
Maar voordat het zover is, gaan er de volgende stappen aan vooraf:
Bij het uitbenen van het varken, bewaren we de reuzel. Die zie je op de laatste foto. De reuzel is niervet, het beschermt organen zoals de nieren.
We snijden deze in stukjes of draaien hem door de gehaktmolen.
Dan doen we het in een pan of schaal en zetten hem in de oven (of evt op het vuur). Langzaam smelt al het vet. Er blijven harde stukjes over. Dat zijn de kaantjes.
Het gesmolten vet gieten we in bakjes. Het stolt dan weer en voila, daar is je vet, smout, of hoe je het wilt noemen.
Voor de liefhebber!