Afgelopen zaterdag is de laatste snede gras gemaaid.
Gisterenmiddag werd er weer druk geharkt om het gedroogde gras in te duinen . De pakkenpers heeft er vervolgens mooie rollen van gemaakt.
De wintervoorraad hooi is binnen.
Na het kuilgras, is nu ook de snijmais binnen.
Hoe gaat dat in zijn werk?
1) op de maisakker wordt de hele maisplant met kolf en stengel gehakseld door de maishakselaar van loonbedrijf Wim van den Hurk.
2) de gehakselde snijmais ‘spuit’ hij in de silagewagen. Deze twee rijden daarom steeds naast elkaar.
3) zit silagewagen 1 vol, dan rijdt die naar de boerderij om het te lossen
4) Ondertussen heeft silagewagen 2 het stokje overgenomen op het land.
5) Silagewagen nummer 3 is dan weer onderweg van de boerderij naar het maisland.
???? Er is steeds 1 wagen op het land, 1 onderweg en 1 op de boerderij
6) Deze estafette herhaalt zich een heleboel keer. Totdat alle maïs gehakseld is. Dan zien we ineens een stoppelveld.
7) op de boerderij wordt de maïs in de sleufsilo gestort. Vervolgens wordt het zo stevig mogelijk aangereden, zodat er zo min mogelijk lucht tussen zit.
8) Vervolgens wordt de berg maïs, die we kuilmais noemen, afgedekt met plastic.
9) Tenslotte komt daar weer een laag zand overheen.
10) Nu gaat de maïs fermenteren. Zo is deze heel lang houdbaar.
Deze snijmais is een goede bron van zetmeel, koolhydraten, voor de runderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan